Novel melayu dalam pelbagai perspektif - Kamarudin, Kamariah (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2014)
Buku Novel Melayu dalam Pelbagai Perspektif ini direalisasikan penerbitannya sebagai sumbangan dalam memperkayakan khazanah sastera Melayu. Buku ini mengandungi 13 bab untuk dihadam oleh khalayak pembaca. Kajian ditumpukan kepada lingkungan novel Melayu yang terdapat dalam perkembangan penerbitan tanah air. Para pengarang yang menulis novel melingkari kesemua gender dan status pendidikan yang memperlihatkan rencam penghasilan karya. Malahan aspek yang dibincangkan pula merentasi disiplin ilmu yang meliputi agama, budaya, sosial, politik dan sebagainya. Semoga buku ini menguak jendela fikir pembaca, selain membuka horizon lapisan makna dalam memahami perkembangan persuratan Melayu tanah air.