Interaksi sosial dalam penyampaian cerita rakyat Melayu - Abu Bakar, Roslina (Universiti Putra Malaysia Press, 2014)
“Bawang Putih Bawang Merah”, “Si Tanggang”, Mat Jenin” dan “Si Badang” adalah antara cerita rakyat Melayu yang terkenal dalam masyarakat Melayu. Sesungguhnya masyarakat Melayu kaya dengan pelbagai adat resam dan budaya. Pelbagai nasihat dan pengajaran diberikan melalui perilaku mahupun lisan. Salah satu kaedahnya adalah melalui penceritaan cerita rakyat Melayu. Cerita rakyat Melayu ini adalah sebahagian daripada sastera rakyat yang diturunkan daripada generasi ke generasi. Kebiasaannya cerita rakyat ini disampaikan oleh seseorang yang dipanggil penglipurlara.