Gagasan persuratan baru - Hassan, Mohd Affandi; Mohd Tahir, Ungku Maimunah; Abd Rani, Mohd Zariat (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Buku ini adalah edisi kedua buku Gagasan Persuratan Baru: Pengenalan dan Penerapan (2008). Beberapa bab baru telah ditambah untuk mengemaskinikan idea dan maklumat tentang persuratan baru dengan itu memperkukuhkan lagi teras hujahan bahawa gagasan persuratan baru adalah satu alternatif berbeza dalam kritikan sastera dan penulisan karya. Berpaksikan konsep ilmu yang benar dengan menjadikan konsep taklif sebagai tunjang kritikan penulisan kreatif, Bahagian I buku ini menghuraikan beberapa prinsip utama gagasan tersebut , misalnya peranan taklif dalam menulisan kreatif dan keindahan bahasa berasaskan konsep ihsan. Bahagian II berupa penerapan Persuratan Baru dalam meganalisis dan menilai beberapa buah novel terpilih dengan memberi tumpuan kepada konsep ruang naratif dan penggunaannya serta penerapan wacana dalam karya kreatif. Keupayaan menerapkan wacana dalam membina karya, diiringi penggunaan unsur cerita yang terkawal akan menentuakan kualiti karya sebagai sebuah hasil seni yang indah dan bermakna.