Aplikasi praktikal web 2.0 untuk pembelajaran - pengajaran - Abd Aziz, Sidek; Saad, Wan Zuhainis; A. Jabar, Marzanah; Sidi, Fatimah; Sharif, Khaironi Yatim; Koh, Tieng Wei (MHP Publishers, 2014)
Di abad ke 21 ini kemudahan internet yang tidak terhad, memudahkan kita mengakses pelbagai maklumat merangkumi bahan pengajaran dan pembelajaran sama ada secara formal atau tidak formal. Proses peningkatan ilmu pengetahuan yang sedia ada, kini boleh dilakukan menerusi pembelajaran ubiquitous yang boleh berlaku di mana jua kita berada dan pada bila-bila masa sahaja - maklumat kini berada di hujung jari! Walaupun kaedah pembelajaran ubiquitous tidak mengambil peranan pendidik secara lansung, namun tidak dapat dinafikan bahawa pelajar dewasa ini mempunyai banyak peluang dan ruang yang lebih luas untuk menimba ilmu pengetahuan melalui pembelajaran kendiri. Maka tidak hairanlah jika ramai pelajar yang telah menguasai satu-satu topik pembelajaran sebelum ia diajar oleh gurunya. Sesungguhnya pembelajaran ubiquitous ini amat dipengaruhi oleh perkembangan pesat ICT global dan sudah pastinya akan memberi pengaruh yang besar kepada kehidupan kita. Apa yang lebih membanggakan ia turut memberi impak yang meluas dalam sistem pendidikan di Malaysia melalui proses Pembestarian Pendidikan dalam usaha meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran. Sehubungan dengan itu, penggunaan teknologi terkini seperti aplikasi Web 2.0 yang semakin meluas membolehkan pelajar mencari maklumat serta membangunkan kandungan dengan lebih mudah dan berkesan. Aplikasi web 2.0 merupakan kesinambungan dari teknologi Web 1.0 yang mana jika sebelum ini pengguna hanya menggunakan web untuk mencari dan menerima maklumat semata-mata, tetapi dengan kewujudan teknologi Web 2.0, proses komunikasi dapat dijalankan secara dua hala dengan begitu berkesan, pantas dan mudah. Kini pengguna ICT bukan sahaja dapat melayari web malah dapat mempamerkan, memperluaskan dan berkongsi kreativiti mereka dengan sesiapa sahaja tanpa batasan masa, ruang dan lokasi.