Kefahaman masyarakat Islam terhadap kewangan dan perbankan Islam di Malaysia melalui pengalaman penubuhan bank Islam - Awang, Mohd Daud; Abdullah, Norsazali; Abdullah, Amini Amir (Middle Eastern Muslim Graduates Association Press, 2017)
Kefahaman kewangan Islam dibuktikan melalui peningkatan ilmu pengetahuan masyarakat Islam dalam aspek ekonomi. Peningkatan kesedaran umat Islam terhadap pengetahuan kewangan Islam telah mendorong masyarakat Islam mempelajari fiqh Muamalat. Oleh itu, kefahaman terhadap kewangan Islam adalah manisfestasi pengetahuan mereka terhadap ilmu Muamalat yang pelajari sama ada secara formal atau tidak formal. Oleh itu, kajian ini membuktikan bahawa pendidikan Islam yang menekankan pengharaman riba menjadi asas pelaksanaan kewangan Islam di Malaysia. Kajian merumuskan tiga tahap kefahaman masyarakat Islam di Malaysia terhadap pelaksanaan sistem kewangan dan perbankan Islam berdasarkan sejarah penubuhan bank Islam. Kajian juga merumuskan bahawa pengalaman pelaksanaan sistem kewangan dan perbankan Islam mampu memperkasakan pengetahuan umat Islam terhadap sistem kewangan dan perbankan Islam.