Rangkaian Neural Genetik Aplikasi dalam Pengecaman Aksara Jawi - Mahmod, Ramlan; Omar, Khairuddin; Sulaiman, Md. Nasir (Universiti Putra Malaysia Press, 2000)
Objektif asas bagi Algoritma Genetik (atau ringkasnya AG) ialah melihat proses evolusi asli dalam bentuk satu versi perisian. Ia sering digunakan untuk masalah pengoptimuman. Dalam proses ini suatu populasi boleh berkembang biak, ditot atau diklon, dan mati dalam beberapa saat. Perubahan ini berlaku secara berterusan. Kini, AG telah dikembangkan konsepnya ke dalam Rangkaian Neural (atau ringkasnya RN). Kertas ini membicarakan konsep atau proses evolusi yang digunakan didalam RN