Ketekstualan wacana Arab menerusi kaedah kohesi - Abdul Jabar, Mohd Azidan; Mohamad, Ab Halim (Middle Eastern Muslim Graduates Association Press, 2017)
Wacana Arab tidak hanya bergantung semata-mata kepada struktur nahu yang terdapat dalam ayat bagi menjadikannya tekstual dan kontekstual. Teks Arab boleh menjadi wacana yang sempurna tatkala wujudnya pertalian yang bertunjangkan semantik antara komponen teks. Pertalian ini dinamakan kohesi di mana semua komponen teks dihubungkan secara linguistik sama ada hubungan tersebut berlaku di antara perkataan dengan perkataan, frasa dengan frasa, klausa dengan klausa, ayat dengan ayat, perenggan dengan perenggan, bab dengan bab, topik dengan topik dan keseluruhan teks. Makalah ini menunjukkan bagaimana sebuah wacana yang kohesif dibina menerusi gabungan komponen linguistik dalam teks Arab.