Makna implisit ujaran pertanyaan dalam surah al-Naml - Zakaria, Muhamad Zaidi; Wan Sulong, Wan Muhammad; Ismail, Muhd Zulkifli; Pa, Mat Taib (Middle Eastern Muslim Graduates Association Press, 2017)
Kajian ini merupakan satu penyelidikan teks dokumen dari perspektif pragmatik yang menganalisis wacana lisan ujaran pertanyaan dalam surah al-Naml. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti dan menghuraikan makna eksplisit dan implisit yang terkandung dalam ujaran pertanyaan dalam surah tersebut berdasarkan konteks. Fokus kajian ialah variasi ujaran pertanyaan dan makna ujaran berdasarkan konteks. Data kajian dianalisis berpandukan pandangan yang dikemukakan oleh ahli tafsir yang muktabar dengan fokus utama tertumpu kepada pandangan yang berkaitan dengan bahasa. Hasil kajian mendapati bahawa ujaran pertanyaan dalam surah al-Naml bukan sahaja digunakan untuk fungsi suruhan atau pertanyaan tetapi juga sebagai pengungkap pelbagai maksud yang lain seperti mempersenda, galakan berfikir, memberi amaran, menasihati, mencela dan sebagainya. Ujaran pertanyaan ini berfungsi dengan sempurna dalam usaha memberi kefahaman kepada pendengar dengan mesej tersirat yang mungkin tidak dapat disampaikan dengan gaya bahasa yang lain.