Trend pembinaan blog dalam pembelajaran bahasa Sepanyol - Husain, Salina; Ismail, Muhd Zulkifli; Danuri, Norazmi (Fakulti Pengurusan, Universiti Teknologi Malaysia, 2016)
Penggunaan teknologi dalam pembelajaran bahasa asing pada masa sekarang menjadi satu keperluan yang sangat penting. Hal ini kerana teknologi akan sentiasa berubah seiring dengan peredaran masa. Oleh yang demikian, kertas kerja ini akan membincangkan penggunaan blog sebagai satu kaedah baharu dalam mencapai proses pengajaran dan pembelajaran bahasa Sepanyol sebagai bahasa asing. Penulis akan melihat trend pelajar mengaplikasikan bahan-bahan berkaitan, berdasarkan tahap kognitif pelajar dalam membina blog bahasa Sepanyol berdasarkan pendekatan Teori Kognitif oleh Piaget (1952). Sebanyak enam blog akan dikaji dalam kajian ini dengan menumpukan kepada kepelbagaian gaya pelajar membina dan mengolah blog berdasarkan pengetahuan yang dipelajari dalam bilik kuliah. Secara rumusan dapatan kajian ini memperlihatkan penggunaan tiga jenis trend dalam penulisan blog iaitu trend fokus, pemikiran dan bahasa yang digunakan. Oleh yang demikian kajian ini akan dapat memberi satu dimensi baharu dalam mempelbagaikan kaedah pengajaran bahasa Sepanyol, dan memberi idea kepada kajian pada masa hadapan untuk mempelbagaikan lagi kajian berkaitan blog dalam bahasa Sepanyol.