Kepimpinan dalam novel Komponen Sastera dalam Mata Pelajaran Bahasa Melayu (KOMSAS) - Nik Muhamad Affendi, Nik Rafidah (Penerbit Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2013)
Novel Komponen Sastera dalam Mata Pelajaran Bahasa Melayu (KOMSAS) mula diperkenalkan pada tahun 2000. Ini bermakna, pelajar dari tingkatan satu sehingga tingkatan lima wajib mempelajari novel sama ada aliran sains mahupun sastera. Dalam kajian ini beberapa buah novel menjadi pilihan. Pelbagai elemen positif cuba diterapkan dalam novel-novel tersebut, antaranya tentang kepimpinan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa dalam novel-novel kajian ada elemen kepimpinan yang bermula daripada peringkat yang paling asas sehinggalah kepada peringkat tertinggi seperti kepimpinan dalam keluarga, kepimpinan remaja, kepimpinan guru dan seterusnya kepimpinan kampung dan daerah. Kepimpinan tersebut penting kepada golongan pelajar yang bakal mewarisi kepimpinan negara. Mereka harus mengerti bahawa setiap kepimpinan daripada peringkat bawah sehingga ke peringkat atas mempunyai fungsi dan peranan masing-masing dan penting dalam pembentukan negara yang harmoni.