Peranan bahasa Melayu dan legasi sejarah penubuhan Malaysia dalam penyemaian cinta akan negara bangsa Malaysia - Musa, Hashim; Che Rodi, Rozita (Universiti Putra Malaysia Press, 2014)
Negara Malaysia merupakan sebuah negara bangsa yang mempunyai penduduk yang berbilang kaum, keturunan, budaya, bahasa ibunda dan agama. Oleh demikian masalah perpaduan dan integrasi nasional menjadi isu yang paling kritikal dalam usaha membangunkan negara ke status negara maju. Artikel ini akan membincangkan konsep negara bangsa, integrasi nasional dan mencadangkan beberapa strategi demi perpaduan negara bangsa Malaysia, iaitu 1) memperkasakan penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar pendidikan dan ilmu tinggi, 2) menyemai keinsafan terhadap legasi sejarah penubuhan negara Malaysia demi menimbulkan ikatan kukuh dalam kalangan rakyat Malaysia, dan 3) memupuk semangat patriotisme dan kebanggaan kepada negara Malaysia sebagai tanah air tempat tumpah darah bersama.