Asas penulisan tesis, penyelidikan & statistik - Talib, Othman (Universiti Putra Malaysia Press, 2013)
Asas penulisan tesis, penyelidikan dan statistik ini memfokuskan panduan praktikal bagi penulisan tesis yang berkemungkinan terdapat perbezaan daripada yang anda pernah baca dalam buku lain yang seumpamanya. Penulis menggunakan pengalaman beliau ketika mengendalikan bengkel penulisan tesis di hampir semua IPTA untuk dikongsikan dengan pembaca di dalam buku ini. Kekuatan buku ini bergantung pada pengelasan yang diberikan secara mudah berserta d engan contoh yang praktikal. Huraian berserta contoh penulisan sorotan kajian secara kritis yang selama ini menjadi masalah kepada pelajar yang menulis tesis, projek mahupun disertasi turut dikemukakan. Buku ini mengandungi 10 bab yang menggabungkan langkah-langkah daripada persediaan menyiapkan cadangan penyelidikan (proposal), bagaimana kajian dilakukan sehinggalah pembaca difahamkan mengenai asas statistic dalam penyelidikan sains sosial. Gaya penulisan yang digunakan oleh pengarang adalah bahasa yang mudah dan dapat difahami oleh pembaca walaupun berlainan latar belakang pendidikan.