Adaptasi nelayan terhadap perubahan cuaca - Mohamed Shaffril, Hayrol Azril; Abu Samah, Bahaman; Alby, Jeffrey Lawrence D'Silva (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2013)
Buku ini merupakan hasil penyelidikan Research University Grant Scheme (RUGS) Skim 5, yang ditulis oleh tiga penyelidik dari Laboratori Pembangunan Mapan dan Pemajuan Desa, Institut Pengajian Sains Sosial, Universiti Putra Malaysia (UPM), yang berminat untuk merungkai persepsi nelayan Pantai Timur terhadap perubahan cuaca serta mengetahui kesannya kepada aspek sosioekonomi mereka. Selain membincangkan persepsi nelayan tentang perubahan cuaca dan kesannya kepada aspek sosial, ekonomi dan kesihatan mereka, serta tahap adaptasi mereka. Buku ini juga membincangkan langkah yang boleh mempertingkatkan adaptasi mereka. Buku ini boleh dijadikan rujukan asas oleh penyelidik, pelajar universiti, pembuat dasar, agensi swasta dan NGO sama ada untuk kajian lanjutan atau untuk merancang program peningkatan taraf hidup masyarakat nelayan pantai timur khususnya.