Muzium Warisan UPM miliki lebih 30 koleksi keris untuk tatapan - Universiti Putra Malaysia, Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2015)
SERDANG, 10 Februari (UPM) – “Malang jika generasi muda hari ini tidak mahu mengkaji untuk mengetahui besarnya signifikannya keris kepada pembentukan tamadun Melayu... dan apabila kita kenal keris, kita akan memahami dan mengetahui kebijaksanaan orang dahulu “.