Nilai ekonomi Taman Negara Kelantan - Othman, Mohd Shahwahid; Abu Samah, Abdul Khalim (Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, 2010)
Tindakan memperuntukkan kawasan hutan seluas 103,082 hektar sebagai kawasan rezab hidupan liar Taman Negara Kelantan (TNK) bagi tujuan pemuliharaan kepelbagaian kehidupan adalah merupakan langkah penting yang sejajar dengan kehendak pembangunan mapan. Kaedah penilaian ekonomi dipergunakan bagi memperolehi anggaran jumlah nilai ekonomi (JNE) kawasan rezeb tersebut. TNK boleh menyumbang kepada kebajikan negara diantara RM456,033 ke RM462,137 setahun dan pada jangka panjang secara berterusan tahun demi tahun suatu nilai kini aggregate di antara RM9,120,660 dan RM9,242,740. Namun wujud kos melepas daripada setiap usaha perlindungan kawasan hutan termasuklah untuk TNK. Hal ini dibincangkan dengan tujuan untuk mengwujudkan perimbangan di dalam usaha-usaha pembangunan mapan.