Analisis data terokaan untuk hampir kesemua - Shitan, Mahendran; Adam, Mohd Bakri (Universiti Putra Malaysia Press, 2014)
Analisis Data Terokaan (ADT) kebiasaannya digunakan oleh pelajar-pelajar daripada bidang statistik dan matematik akan tetapi penulis telah mengolah isi kandungan buku ini agar bersesuaian dengan segenap lapisan pembaca. Selain itu, pendekatan yang digunakan lebih didatik dan naratif agar sesuai dipelajari sendiri pada tahap masing-masing. Latihan yang disediakan di dalam buku ini dibahagikan kepada dua jenis. Pertama adalah latihan yang terkandung dalam teks dan penulis menyarankan adalah penting untuk pembaca mencuba kesemua latihan tersebut. Selain itu, jawapan turut disertakan bersama sebagai rujukan untuk pembaca. Jenis latihan lain yang terdapat di akhir setiap bab dan dirujuk sebagai Latihan Bab. Latihan Bab bertujuan untuk memberi latihan tambahan kepada pembaca sekiranya perlu. Bagi menajamkan lagi pemahaman pembaca juga digalakkan untuk mengutip data sendiri atau menggunakan data sebenarnya seterusnya menggunakan teknik ADT