Persekitaran keluarga dan keterujaan melampau sebagai peramal daya tindak dalam kalangan murid pintar cerdas - Wahab, Ramadhawati (2012)
Penumpuan kerajaan Malaysia sejak kebelakangan ini kepada pendidikan pintar cerdas menzahirkan keseriusan untuk meneroka satu cabang di dalam bidang pendidikan yang bakal mencorakkan kualiti modal insan. Kajian oleh Yoo dan Moon (2006) mendapati murid pintar cerdas berhadapan dengan pelbagai masalah yang agak unik dan berbeza berbanding murid biasa terutama masalah berkaitan dengan diri sendiri dan persekitaran. Menurut Bellamy, Gore dan Sturgis (2005), kejayaan murid pintar cerdas tidak hanya bergantung kepada kecerdasan intelektual sahaja tetapi dipengaruhi oleh strategi daya tindak yang digunakan dalam menangani tekanan. Lazarus dan Folkman (1984) pula menyatakan daya tindak adalah usaha kognitif dan perlakuan murid pintar cerdas untuk menguruskan tekanan psikologi yang mereka hadapi. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap daya tindak dalam kalangan murid pintar cerdas. Seterusnya kajian ini turut meneroka hubungan antara keterujaan melampau dan persekitaran keluarga dengan daya tindak murid pintar cerdas. Kajian ini melibatkan 112 murid pintar cerdas yang lulus Ujian Saringan PERMATApintar UKM 1 dan UKM 2 2010 di sekolah rendah dan menengah kerajaan di Negeri Sembilan, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Putrajaya. Instrumen yang digunakan untuk mengukur pemboleh ubah kajian adalah terdiri daripada Soal Selidik Cara Daya Tindak, Soal Selidik Skala Persekitaran Keluarga dan Soal Selidik Keterujaan Melampau-II. Data dianalisis dengan mengguna statistik deskriptif yang melibatkan frekuensi,peratusan, min dan sisihan piawai serta analisis inferensi yang melibatkan ujian-t,analisis korelasi Pearson dan analisis regresi pelbagai. Dapatan kajian deskriptif menunjukkan majoriti murid pintar cerdas mempunyai tahap daya tindak yang sederhana (M = 2.22, SP = 0.46). Kajian inferensi menggunakan ujian-t menunjukkan tiada perbezaan yang signifikan diperolehi antara jantina dan daya tindak. Dapatan analisis korelasi Pearson untuk persekitaran keluarga menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara: (i) orientasi rekreasi aktif dan orientasiintelek-budaya dengan daya tindak. Hubungan yang tidak signifikan pula diperolehi antara: (i) keeratan, ekspresi, konflik, kebebasan, orientasi pencapaian, orientasi moral dankeagamaan serta organisasi dengan daya tindak. Seterusnya, terdapat hubungan yang positif dan signifikan antara keterujaan melampau psikomotor, Keterujaan melampau emosi, keterujaan melampau intelek,keterujaan melampau imaginasi dan keterujaan melampau sensual dengan daya tindak. Secara keseluruhan terdapat tujuh pemboleh ubah bebas (orientasi rekreasi aktif, orientasi intelek-budaya, keterujaan melampau psikomotor, keterujaan melampau intelek, keterujaan melampau imaginasi, keterujaan melampau sensual,keterujaan melampau emosi) yang mempunyai hubungan yang signifikan dengan pemboleh ubah bersandar (daya tindak). Dapatan analisis regresi pelbagai berdasarkan stepwise ke atas tujuh pemboleh ubah bebas (orientasi rekreasi aktif, orientasi intelek-budaya, keterujaan melampau psikomotor, keterujaan melampau intelek, keterujaan melampau imaginasi,keterujaan melampau sensual, keterujaan melampau emosi) yang mempunyai hubungan dengan daya tindak menunjukkan hanya dua pemboleh ubah tersebut iaitu keterujaan melampau intelek (β = 0.555, p < 0.01)) dan keterujaan melampau emosi (β = 0.335, p < 0.01) yang menyumbang secara signifikan kepada daya tindak murid pintar cerdas. Sebagai kesimpulan daripada analisis regresi pelbagai ini, didapati bahawa keterujaan melampau intelek dan keterujaan melampau emosi boleh menjadi faktor peramal bagi penggunaan daya tindak dalam kalangan murid pintar cerdas di mana keterujaan melampau intelek memberikan sumbangan yang lebih besar berbanding keterujaan melampau emosi.