Komitmen sebagai pengantara hubungan antara iklim dan keadilan organisasi dengan prestasi kerja dalam kalangan pegawai Jabatan Pelajaran Negeri, Malaysia - Saary, Ahmad Riza (2012)
Kajian ini bertujuan mengkaji peranan komitmen organisasi sebagai pengantara bagi hubungan antara iklim dan keadilan organisasi dengan prestasi kerja dalam kalangan pegawai Jabatan Pelajaran Negeri. Iklim organisasi terdiri daripada tujuh dimensi iaitu struktur, tanggungjawab, galakan, sokongan kemesraan, piawai dan identiti. Manakala dimensi keadilan organisasi pula terdiri daripada keadilan prosedur, distributif dan interaksional. Data dikumpul menerusi soalselidik yang telah dihantar melalui pos dan dengan tangan ke lima buah JPN yang terpilih. Sebanyak 183 respons telah dipadankan dan boleh diguna pakai untuk tujuan analisis seterusnya. Kategori pegawai gred DGA29 hingga Jusa dipilih sebagai sumber data. Bagi mencapai objektif kajian, Pearson Product Moment Coefficient telah digunakan untuk menentukan hubungan langsung dan tidak langsung antara pembolehubah. Selain itu, analisis regresi berganda digunakan bagi menentukan peranan komitmen organisasi sebagai pengantara. Hasil kajian mendapati terdapat perkaitan yang signifikan antara kesemua pemboleh ubah yang terlibat. Dapatan kajian menunjukkan terdapat perkaitan yang positif di antara iklim organisasi dan tujuh dimensinya dengan prestasi kerja. Iklim organisasi secara keseluruhan mempunyai hubungan yang signifikan positif dengan prestasi kerja secara berasingan pada aras p < 0.01. Selain itu dapatan kajian juga menunjukkan terdapat perkaitan antara keadilan organisasi dengan prestasi kerja. Keadilan organisasi secara keseluruhan dan tiga dimensinya mempunyai hubungan yang signifikan positif pada aras p < 0.01 kepada prestasi kerja secara berasingan. Secara kolektif kedua-dua pemboleh ubah iklim dan keadilan organisasi mempengaruhi prestasi kerja. Selain itu, hasil kajian menunjukkan komitmen organisasi didapati memainkan peranan sebagai pengantara sebahagian bagi hubungan antara iklim dan prestasi kerja, dan keadilan organisasi dan prestasi kerja. Kajian ini juga mendedahkan pekerja yang mempunyai persepsi positif terhadap iklim dan keadilan organisasi cenderung menunjukkan tahap prestasi kerja yang tinggi, sebab komited yang tinggi. Secara keseluruhan, kajian ini menyumbang kepada literatur konsep prestasi kerja dengan memperkenalkan komitmen organisasi sebagai satu mekanisme yang berpotensi memberi kesan terhadap peningkatan prestasi kerja. Kajian ini mencadangkan bahawa apabila organisasi memenuhi apa yang dijanjikan dalam mengintegrasikan permintaan pekerja seperti penyediaan iklim organisasi yang sihat dan layanan yang adil, pekerja-pekerja akan lebih komited kepada organisasi mereka, dalam masa yang sama prestasi kerja juga dapat ditingkatkan ke tahap yang lebih tinggi.