Transformasi kepemimpinan pendidikan : cabaran dan hala tuju - Lope Pihie, Zaidatol Akmaliah; Asimiran, Soaib (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2011)
Transformasi Kepemimpinan Pendidikan: Cabaran dan Hala Tuju merupakan buku yang sesuai bagi pentadbir institusi pendidikan seperti sekolah, institut pengajian tinggi awam dan swasta. Ilmu yang disumbangkan merupakan karya para ahli akademik yang mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing. Selain itu, buku ini juga bertujuan memberi suatu gambaran terkini untuk dijadikan asas dan panduan bagi mentransformasi institusi pendidikan. Beberapa topik yang dianggap mencabar dikemukakan untuk direnung bersama supaya setiap pemimpin institusi pendidikan mampu membuat transformasi dan menggerakkan minda mencapai kecemerlangan. Bab yang ditulis dikategorikan kepada dua iaitu kepemimpinan peringkat sekolah dan kepemimpinan peringkat pengajian tinggi. Buku ini dicetuskan oleh kesedaran kumpulan penulis untuk mencari jawapan kepada persoalan bagaimanakah institusi pendidikan seperti sekolah dan institusi pengajian tinggi menghadapi pelbagai perubahan seperti Model Baharu Ekonomi, dasar pengajian tinggi, transformasi untuk menjadi lebih maju dalam era globalisasi dan sekolah berprestasi tinggi dan lainlain lagi.