Serangga & kerosakan tanaman di Malaysia - Ibrahim, Yusof (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2012)
Serangga dan kerosakan tanaman di Malaysia ini memberi gambaran yang lengkap tentang alam serangga perosak tanaman di Malaysia. Cabaran serangga ini bertambah pentingnya kerana sering menyebabkan kerugian besar kepada pengeluaran hasil pertanian. Bermula dengan konsep dan maklumat asas tentang serangga dan sifat semula jadinya sebagai makhluk Allah, untuk hidup ia akan berhadapan dan berselisih haluan dengan manusia, tetapi tidak kurang juga peranan serta manfaatnya dalam perkembangan tamadun manusia. Seterusnya buku ini telah diaturkan supaya mudah diikuti mengikut kumpulan serangga yang dikira sebagai mustahak dalam pertanian dan kehidupan manusia seharian. Buku ini ditulis dalam bahasa khalayak dan dipersembahkan sedemikian agar mudah dibaca dan dinikmati oleh segenap lapisan masyarakat. Adalah dijangkakan bahawa penggunaannya tidak terhad kepada golongan intelek semata-mata, malah sesuai untuk bacaan masyarakat bukan akademik serta pembaca am. Buku ini wajar dijadikan buku teks ataupun rujukan penting dalam bidang pertanian, khususnya perlindungan tumbuhan.