Mukhtasar pertumbuhan Bahasa Arab, dialeknya dan ilmu-ilmunya - Abd Rahman, Muhammad Zaki; Mezah, Che Radiah (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2011)
Buku ini cuba menjelaskan sejarah pertumbuhan bahasa Arab sejak zaman awalnya, dialek Arab yang wujud di dunia Arab sebelum dan selepas kedatangan Islam serta perkaitan rapat antara qira’at al-Qur’an al-Karim dengan dialek Arab yang pelbagai. Ia juga menyentuh perkembangan ilmu nahu dan balaghah Arab serta tokoh tersohor yang telah menyumbang jasa yang besar dalam pertumbuhan kedua-dua ilmu tersebut. Di samping itu, buku ini juga membicarakan usaha sarjana linguistik Arab dalam bidang leksikografi yang menghasilkan pelbagai kaedah penyusunan kamus, manakala dalam bidang semantik pula dipaparkan pendapat ulama Arab silam dan pendapat moden yang dikemukakan oleh sarjana Barat.