UPM Corporate Video: Bahasa Malaysia. - Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat (2014)
Video ini memaparkan mengenai sejarah perubahan Universiti Putra Malaysia yang bermula dari Sekolah Pertanian Malaya pada tahun 1931, kemudian dinaiktaraf ke Kolej Pertanian Malaya pada 1947, dan kemudiannya berkembang menjadi Universiti Pertanian Malaysia pada 1971, seterusnya bertukar nama ke Universiti Putra Malaysia pada 1997, selaras dengan perkembangannya dalam pelbagai bidang keilmuan. Video ini turut memaparkan kemudahan infrastruktur dan prasarana yang terdapat di universiti ini untuk menyokong aktiviti pengajian, pembelajaran dan penyelidikan selaras dengan status Universiti Putra Malaysia sebagai salah sebuah Universiti Penyelidikan di Malaysia.