Pengetahuan, kesedaran dan kepimpinan pengajaran guru besar di sekolah rendah kebangsaan terhadap isu dan pendidikan alam sekitar di Kuala Lumpur - Khalid, Ika Liana (2012)
Pendidikan alam sekitar di Malaysia diajar di peringkat sekolah rendah dan menengah dengan cara mengintegrasikan pendidikan alam sekitar dengan beberapa mata pelajaran yang lain. Matlamat dan objektif pendidikan alam sekitar negara akan tercapai sekiranya diurus dan dilaksanakan dengan cekap di peringkat sekolah. Kebanyakan kajian lalu yang berkaitan dengan pengetahuan dan kesedaran isu dan pendidikan alam sekitar kurang memberi tumpuan kepada Guru Besar di sekolah rendah kebangsaan sebagai responden kajian dan masih belum terdapat kajian ilmiah dilakukan terhadap kepemimpinan pengajaran Guru Besar yang mengkhusus kepada pendidikan alam sekitar di sekolah rendah kebangsaan. Kajian ini memberi tumpuan kepada mengukur tahap pengetahuan Guru Besar terhadap isu dan pendidikan alam sekitar, menganalisis persepsi guru terhadap tahap kesedaran dan kepemimpinan pengajaran Guru Besar terhadap isu dan pendidikan alam sekitar, membandingkan perbezaan pengetahuan, kesedaran dan kepemimpinan pengajaran Guru Besar terhadap isu dan pendidikan alam sekitar berdasarkan jantina, umur dan kelulusan akademik Guru Besar dan mengkaji hubungan di antara pengetahuan, kesedaran dan kepemimpinan pengajaran Guru Besar terhadap isu dan pendidikan alam sekitar. Penilaian tahap pengetahuan dilakukan ke atas 30 orang Guru Besar sekolah rendah kebangsaan di sekitar Kuala Lumpur dan penilaian tahap kesedaran dan kepemimpinan pengajaran Guru Besar adalah berdasarkan persepsi 272 orang guru. Penentuan saiz sampel berdasarkan program GPower dan pemilihan sekolah yang terlibat adalah secara persampelan rawak mudah. Dua set soalan digunakan iaitu set soal selidik untuk Guru Besar dan set soal selidik untuk guru. Borang soal selidik dihantar sendiri oleh penyelidik. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap pengetahuan Guru Besar terhadap isu dan pendidikan alam sekitar adalah sederhana (skor min= 69.5%, S.P= 16.833), tahap kesedaran Guru Besar terhadap isu dan pendidikan alam sekitar adalah sederhana (skor min= 2.978, S.P=0.432) dan tahap kepemimpinan pengajaran Guru Besar terhadap pendidikan alam sekitar adalah sederhana (skor min= 3.012, S.P= 0.477 ). Hasil kajian juga mendapati terdapat perbezaan yang signifikan terhadap pengetahuan alam sekitar Guru Besar berdasarkan kelulusan akademik. Disamping itu, hasil kajian juga mendapati wujud hubungan yang signifikan antara kesedaran dengan kepemimpinan pengajaran.