UPM-IPT pertama Asia peroleh akreditasi Teacher Education Accreditation Council - Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat (Universiti Putra Malaysia, 2014)
Washington DC, 7 Mei - Universiti Putra Malaysia (UPM) menjadi institusi pengajian tinggi pertama di Asia yang menerima akreditasi untuk program pendidikan guru daripada badan antarabangsa, The Teacher Education Accreditation Council (TEAC), berpusat di Washington DC, Amerika Syarikat baru-baru ini.