Efikasi kendiri mobil pelajar terhadap m-pembelajaran dalam kalangan pelajar di universiti: analisis faktor pengesahan - Mahat, Jazihan; Mohd Ayub, Ahmad Fauzi; Wong, Su Luan (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2012)
M-pembelajaran berpotensi besar dalam mengembangkan pembelajaran tradisional kepada pembelajaran di luar kotak. Tren terkini m-pembelajaran telah menjadi petanda aras bahawa peranan peranti mobil akan melangkaui imaginasi manusia pada masa hadapan. Kekangan jarak dan masa dalam pembelajaran bukan lagi permasalahan utama dengan kewujudan m-pembelajaran. Tujuan kajian adalah untuk menjalankan analisis faktor pengesahan efikasi kendiri mobil terhadap m-pembelajaran dalam kalangan pelajar universiti. Kajian telah di jalankan di Fakulti Pengajian Pendidikan, Universiti Putra Malaysia yang melibatkan 210 orang pelajar. Mereka telah mengikuti m-pembelajaran selama 10 minggu pembelajaran. Dapatan kajian mendapati analisis faktor pengesahan telah dapat disahkan tepat dengan melepasi kesemua nilai kriteria dan menujukkan fit yang lebih baik dengan data.