Kesediaan guru dan sokongan terhadap pelaksanaan program LINUS di sekolah rendah kebangsaan zon Pudu - Ngah Ishak, Ahmad Lutfi; Mohd Ayub, Ahmad Fauzi (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2012)
Kajian ini adalah bertujuan mengenal pasti tahap kesediaan guru dan sokongan yang diterima oleh mereka terhadap pelaksanaan program kemahiran literasi dan numerasi (LINUS) di zon Pudu. Seramai 117 orang guru yang terlibat secara langsung dengan program LINUS dipilih sebagai responden kajian. Hasil kajian mendapati bahawa tahap kesediaan guru terhadap pelaksana program LINUS adalah tinggi (Min=3.80; SP =0.408). Sokongan yang diterima oleh pihak guru juga adalah tinggi (Min=3.88; SP=0.412). Secara keseluruhan, kajian menunjukkan bahawa guru sekolah rendah kebangsaan zon Pudu yang terlibat secara langsung dengan program LINUS mempunyai tahap kesediaan yang baik. Begitu juga sokongan yang diterima dari pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan pihak pengurusan sekolah.