Kegelisahan pelajar terhadap komputer dalam kalangan pelajar tingkatan 4 di negeri Kelantan - Mohd Ariffin, Nadia Hidayah; Mohd Ayub, Ahmad Fauzi; Wan Jaafar, Wan Marzuki; Ismail, Nurul Hafiza (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2012)
Kertas ini akan membincangkan satu kajian terhadap tahap kegelisahan terhadap komputer pelajar sekolah menengah di negeri Kelantan. Seramai 413 orang pelajar tingkatan 4 yang mengambil mata pelajaran ICTL telah dipilih secara rawak. Instrumen kajian yang digunakan dalam kajian ini adalah Computer Anxiety Rating Scale oleh Heinssen, Glass dan Knight (1987) yang terdiri daripada 19 item. Secara keseluruhan, min kegelisahan terhadap komputer adalah 2.19 (SP = 0.74). Selain itu, kajian juga mengenal pasti sama ada terdapat perbezaan signifikan kegelisahan terhadap komputer berdasarkan gender turut dijalankan. Kajian ini menunjukkan bahawa kegelisahan terhadap komputer berada di tahap yang rendah. Ini membuktikan, kebayakan responden sudah berasa yakin dan mendapati diri mereka senang apabila menggunakan komputer.