Sikap pelajar terhadap internet dalam kalangan pelajar sekolah menengah di negeri Kelantan - Ismail, Nurul Hafiza; Mohd Ayub, Ahmad Fauzi; Wong, Su Luan; Mohd Ariffin, Nadia Hidayah (Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia, 2012)
Kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti sikap pelajar terhadap Internet dan perbezaan signifikan penggunaan Internet berdasarkan kepada gender dalam kalangan pelajar sekolah menengah di negeri Kelantan. Seramai 411 orang responden yang mengikuti matapelajaran ICTL dari sekolah-sekolah harian telah dipilih secara rawak di Negeri Kelantan yang terlibat dalam kajian ini. Analisis sikap pelajar terhadap Internet dalam kalangan pelajar sekolah menengah di negeri Kelantan telah dijalankan melalui SPSS version 20.0 bagi menganalisis data secara deskriptif. Selain itu, analisis inferensi iaitu korelasi Pearson turut digunakan bagi menjawab persoalan kajian yang terlibat di dalam kajian ini.