Pemerasan buah sawit lebih cekap: UPM bangunkan teknologi Robo-Rest sejak 2006 - Md Sani, Mohd Sabran (2014)
Industri minyak sawit dunia secara keseluruhannya memproses sebanyak 258 juta tan buah tandan segar tahun lalu. Bagaimanapun, kehilangan minyak sawit di sepanjang rantaian pemprosesan mengakibatkan industri mengalami kerugian bernilai jutaan ringgit.