Kepentingan peranan sebagai agen perubahan dalam kalangan pegawai pengembangan pertanian. - Arif Shah, Jasmin; Asmuni, Azizan; Ismail, Azahari (2012)

(untitled)
Kajian ini adalah bertujuan menentukan tahap kepentingan peranan sebagai agen perubahan dalam kalangan pegawai pengembangan di Jabatan Pertanian, Malaysia. Sampel kajian terdiri daripada 117 orang pegawai pengembangan dari Jabatan Pertanian yang terdiri daripada tiga kategori iaitu i) Pegawai Pertanian; ii) Penolong Pegawai Pertanian; iii) Pembantu Pegawai Pertanian. Kajian ini menggunakan teknik persampelan rawak berstrata. Data dianalisis dengan menggunakan statistik deskriptif dan analisis korelasi Pearson. Hasil dapatan kajian menunjukkan tahap kepentingan peranan adalah tinggi. Hasil analisis korelasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan dan positif antara peranan sebagai agen perubahan dan kompetensi dalam kalangan pegawai pengembangan pertanian.