Aplikasi linguistik Arab terhadap bacaan waqaf dan ibtida' dalam Al-Quran - Mohd Hashim, Nurulhuda (2012)
Waqaf dan ibtida’ merupakan perbincangan berkaitan pemilihan tempat untuk berhenti dan memulakan bacaan dalam al-Qur’an. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menghurai dan memberi penjelasan tentang pengaplikasian linguistik Arab dalam menetapkan tempat waqaf dan ibtida’ dalam bacaan al-Qur’an. Objektif kajian ini adalah untuk mengetahui faktor-faktor kecenderungan responden dalam melakukan waqaf dan ibtida’, menganalisis aspek linguistik Arab yang diaplikasi dan menghurai keperluan penggunaan linguistik Arab dalam bacaan waqaf dan ibtida’. Kajian ini menggunakan metod kualitatif dengan menggunakan tujuh sampel yang mempunyai pengetahuan dalam bahasa Arab. Pengumpulan data dilakukan melalui rakaman yang merangkumi bacaan ayat al-Qur’an terpilih dan temu bual. Data rakaman kemudiannya ditranskripsi, dianalisis dan dihurai secara deskriptif. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada kecenderungan responden dalam melakukan waqaf dan ibtida’. Antara yang paling menonjol ialah pengaruh pernafasan, maklumat ilmu tajwid sedia ada dan kebiasaan dalam bacaan seharian. Selain itu, aspek linguistik Arab yang digunakan dalam melakukan waqaf dan ibtida’ ialah bidang sintaksis dan semantik. Manakala kepentingan untuk mengaplikasi ilmu bahasa Arab dalam melakukan waqaf dan ibtida’ adalah untuk menentukan ketepatan makna dalam bacaan al-Qur’an. Oleh itu, pengaplikasian ilmu linguistik Arab dalam bacaan al-Qur’an adalah signifikan untuk memahami kandungan al-Quran secara umum dan menentukan ketepatan makna dan struktur ayat dalam waqaf dan ibtida’ secara khusus.