Kajian kekonduksian terhadap karbon teraktif daripada kayu bakau (Rhizophora apiculata) - Zainal, Zulkarnain; Hussein, Mohd Zobir; Ismail, Md Nor; Badri, M. (Universiti Pertanian Malaysia Press, 1994)
Karbon teraktif yang disediakan daripada kayu bakau (Rhizophora apiculata) menunjukkan sifat kekonduksian seperti semikonduktor. Kekonduksiannya bertambah secara eksponen dengan suhu. Terdapat dua mekanisme pengaliran cas yang dikenal pasti iaitu pada suhu rendah dan pada suhu tinggi. Pertambahan yang jelas pada nilai kekonduksian terutamanya pada suhu yang lebih tinggi berlaku apabila karbon teraktif didopkan dengan gula ringkas. Kekonduksian juga didapati bertambah dengan kepekatan gula.