Pemasalahan seni bina kayu dan ukiran tradisional dalam kalangan masyarakat moden di Malaysia. - Nangkula, Utaberta; Azmi, Haziq Amirul (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2013)
Keinginan dan wawasan negara dalam mengecapi kemajuan dan pembangunan negara merupakan salah satu sasaran terbaik dalam membentuk negara terbilang. Malangnya, dalam tidak sedar, kemajuan yang dikejar seakan melupakan elemen penting dan identiti asal negara kita sendiri. Hal ini dipastikan daripada beberapa mercu tanda binaan di Malaysia yang kurang menggunakan kayu sebagai medium dalam membina sesebuah bangunan mahupun rumah. Elemen tersebut sebenarnya banyak memberi kefahaman tentang sesebuah bangsa dan memberi nilai estetika dalam seni bina yang ditonjolkan. Elemen tersebut adalah elemen seni ukir tradisional yang menjadi salah satu identiti dalam sesebuah masyarakat dan juga persekitaran negara tersebut. Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti perkembangan penggunaan seni ukiran kayu tradisional dalam penonjolan identiti seni bina negara dan beberapa faktor tenggelamnya seni ukir tradisional dalam kalangan seni bina masa kini. Dengan beberapa info dan kajian terhadap masalah ini, diharap agar memberi sedikit kesedaran terhadap masyarakat moden akan keunikan dan kepentingan seni bina ukir tradisional ini.