Kemalangan tapak pembinaan di Malaysia. - Aripin, Nursahida; Utaberta, Nangkula (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2013)
Fenomena kemalangan di tapak binaan semakin meningkat selaras dengan kepesatan pembangunan di Malaysia.Peningkatan jumlah kemalangan ini tidak dilihat semakin berkurang.Walaubagaimanapun, pelbagai tindakan telah dilakukan dengan menggubal undang-undang bagi memastikan keselamatan di tempat kerja.Hal ini ternyata dapat memberi kesedaran atau ingatansupaya tidak cuai di tempat kerja.Secara tidak langsung sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko kemalangan di tempat kerja.Tujuan kertas kerja ini adalah untuk memahami dan mengetahui aspek-aspek keselamatan dan peranan setiap individu ketika berada di tapak binaan.Kertas kerja ini terbahagi kepada tiga bahagian, bahagian pertama merupakan punca kemalangan di tapak binaan. Bahagian kedua, menjelaskan mengenai statistic kemalangan dari pelbagai sector pekerjaan. Bahagian terakhir pula membicarakan mengenai peranan dan amalan keselamatan dikalangan pekerja, majikan dan orang awam di tapak binaan.Kertas kerja ini diharap dapat memberi kesedaran dan ingatan kepada pihak yang terlibat agar dapat mencegah kemalangan di tapak binaan berlaku.