Krisis identiti seni bina masjid di Malaysia. - Md Ariffin, Mohamad Azrin; Utaberta, Nangkula (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2013)
Setelah Malaysia mencapai kemerdekaan, pucuk pimpinan negara telah memberi penekanan terhadap isu pembinaan identiti nasional. Seni bina masjid tidak terkecuali dari agenda itu. Antara pendekatan yang digunakan ialah dengan menerapkan elemen seni bina Melayu dan Timur Tengah. Namun usaha ini telah menjadi krisis dalam seni bina di Malaysia kerana dikatakan tidak releven dengan kehidupan masyarakat tempatan dan kurang mencerminkan budaya tempatan yang sebenar. Puncanya masalah ini ialah pemahaman yang sempit ramai ahli profesional dan akademik seni bina tentang maksud dan peranan mewujudkan identiti seni bina nasional. Bagi menanganinya, dicadangkan kajian yang mendalam mengenai elemen dan nilai yang terkandung dalam seni bina tradisional Melayu serta falsafah-falsafah daripada pemikir seni bina barat agar dapat dipertimbangkan kembali keberkesanan seni bina nasional yang ada pada masa kini.