Rumah yang berkembang : keanjalan matematik pada rumah tradisional melayu. - Utaberta, Nangkula; Kosman, Kamarul Afizi (Penerbit Universiti Malaya, 2013)
Keluarga merupakan unit terkecil dari sebuah tamadun yang memegang peranan penting dalam menentukan corak dan karakter sesebuah peradaban. Sebuah tamadun yang kuat hanya dapat lahir dari institusi-institusi keluarga yang kuat. Oleh kerana itu di dalam usaha memperkuatkan peradaban dan budaya Melayu kita perlu meneguhkan lagi sistem keluarga-keluarga yang ada pada masyarakat Melayu. Permasalahan yang paling serius dapat diperhatikan pada bidang Seni Bina di dalam usaha memperkuatkan sesebuah keluarga secara fizikal adalah kondisi dan situasi dari perumahan moden kita. Baik dari aspek keselamatan, keselesaan dan kemampuan untuk berkembang, perumahan moden kita memperlihatkan suatu krisis budaya dan identiti yang sangat serius dan memerlukan pemantauan yang prihatin. Salah satu aspek yang cukup cukup serius dan kelihatan kurang mendapat perhatian yang cukup adalah perancangan terhadap kemampuan dari suatu rumah untuk berkembang atau mengecil mengikut keperluan dan keinginan daripada pemiliknya. Perkara ini sangat kontra dengan rumah-rumah melayu tradisional yang begitu mudah dapat berkembang, mengecil, ditambah atau bahkan dipindahkan mengikut dengan kepentingan dan keperluan dari pemilik dan masyarakat sekitarnya. Kertas kerja ini akan mencungkil dan mengenal-pasti permasalahan dari perumahan moden di Malaysia untuk berkembang dan pada masa yang sama berusaha menggali potensi dan kemampuan berkembang dari rumah tradisional Melayu dan beberapa idea Seni Bina Moden yang berkaitan dari luar Negara. Diharapkan kertas kerja ini ini akan dapat memulakan sebuah kajian yang lebih lengkap dan terperinci bagi pengembangan perumahan moden di Malaysia yang lebih sensitif terhadap budaya Masyarakat Melayu serta keperluan suatu keluarga untuk berkembang.