Pembelajaran dalam studio rekabentuk seni bina. - Utaberta, Nangkula; Nik Ibrahim, Nik Lukman (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Pembelajaran reka bentuk seni bina sebenarnya meliputi lebih daripada aspek-aspek fizikal dan struktur bangunan. Sesebuah seni bina harus mampu mencerminkan kehidupan sesebuah masyarakat di mana ianya berada. Kursus seni bina merupakan satu bidang pengajian yang bersifat multi-faset, sejajar dengan kerencaman sosial dan kebudayaan masyarakat. Pengajian seni bina tidak hanya terhad kepada aspek-aspek reka bentuk, malah merangkumi sistem nilai, falsafah, kelestarian, teknologi dan banyak lagi. Kursus-kursus selain studio reka bentuk membayangkan kerencaman ini dan perlu diselenggarakan secara integratif. Perkara ini penting kerana pengajian seni bina di universiti seharusnya berupaya melahirkan arkitek-arkitek yang inovatif, kreatif, berpengetahuan luas serta peka terhadap masyarakat dan persekitaran serta perubahan-perubahan yang sentiasa berlaku di dalamnya. Matlamat ini perlu menjadi agenda utama dalam pembelajaran studio reka bentuk seni bina.