Mahu Warga UPM Komersialkan Penyelidikan - Berita Mingguan , Habsah Dinin (2008)
TRADISI kecemerlangan UPM dalam bidang penyelidikan dapat dilihat sejak Rancangan Malaysia Ke-6 (RMK-6) pada 1990 an lagi Pengiktirafan UPM sebagai Universiti Penyelidikan mulai 11 Oktober 2006 terus meningkatkan keupayaan dan potensl penyelidikannya secara optimum dan efektif untuk menyumbang kepada kesejahteraan masyarakat dan pembangunan sebuah negara maju.