Jangan 'keras' dalam dakwah - Utusan Malaysia, Dr. Amini Amir Abdullah (2009)
Dakwah secara lughawi berasal dari bahasa Arab. Ia membawa maksud seruan, panggilan, undangan. Secara istilah, kata dakwah bererti menyeru atau mengajak manusia untuk melakukan kebaikkan dan menuruti petunjuk, menyuruh berbuat kebajikan dan melarang perbuatan mungkar yang dilarang oleh Allah dan rasul-Nya agar manusia mendapatkan kebahagiaan di dunia dan di akhirat.