Penggunaan ICT dalam pengajaran bahasa Arab - Othman, Mohd Sukki; Ismail, Muhd Zulkifli; Wan Abdullah, Wan Nordin (Persatuan Linguistik Malaysia, 2013)
Kajian ini ialah kajian deskriptif bagi meninjau penggunaan ICT dalam kalangan guru bahasa Arab di pusat bahasa. Kajian ini cuba menjawab persoalan bagaimanakah penggunaan ICT oleh guru-guru bahasa Arab dalam pengajaran mereka. Kajian ini menggunakan soal selidik sebagai instrument yang diedarkan kepada responden kajian seramai 67 orang guru bahasa Arab di pusat bahasa Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Data yang dikumpulkan itu dianalisis menggunakan SPSS versi 11.0 untuk mendapatkan kekerapan, peratus, min dan sisihan piawai. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penggunaan ICT dalam kalangan guru dalam pengajaran bahasa Arab adalah pada tahap sederhana. Oleh itu, tindakan yang berstrategik perlu diambil oleh pentadbir pusat bahasa untuk memastikan ICT diaplikasikan dengan sewajarnya dalam pengajaran bahasa Arab bersesuaian dengan teknologi terkini.