Pengaruh drama Korea dalam pembangunan diri komuniti remaja - Abd Rahim, Normaliza; Mansor, Noraien; Sujud, Arba'ie; Abdul Halim, Hazlina; Mamat, Roslina; Roslan, Siti Nur Aliaa (Penerbit Universiti Malaysia Terengganu, 2013)
Kajian ini memberi fokus kepada pengaruh drama Korea dalam pembangunan komuniti remaja di Malaysia. Kajian ini melibatkan 120 subjek dalam kalangan pelajar perempuan di salah sebuah sekolah di Serdang, Selangor. Subjek ini berumur dari 13 hingga 17 tahun dan mereka dikenal pasti sebagai peminat drama Korea. Objektif kajian adalah untuk mengenal pasti genre drama Korea yang diminati dan membincangkan pengaruh drama Korea terhadap pembangunan diri pelajar. Instrumen kajian terdiri daripada satu set soal selidik yang diedarkan dan rakaman temu bual bersama subjek dianalisis bagi tujuan kajian ini. Dapatan kajian mendapati bahawa pengaruh drama Korea telah memberi impak yang positif terhadap pembangunan diri pelajar tersebut. Adalah diharapkan pengaruh yang positif daripada drama Korea dapat memberikan nilai moral dan pengajaran terhadap kehidupan seharian remaja di Malaysia.