Penarafan The-QS : Lima daripada 20 IPTA tempatan duduki tangga 100 universiti terbaik Asia - Berita Harian, Basir Zahrom (2009)
Setiap kali kajian penarafan universiti dunia Times Higher Education Quacquarelli Symonds Ltd (THE-QS) diumumkan pasti naib canselor universiti tempatan diajukan pelbagai soalan mengenai faktor turun naik kedudukan institusi masing-masing dan strategi melonjakkan kecemerlangan.