Cikgu Rohani Tak Jemu Perturun Ilmu - Dulu ke sekolah, kini menjelajah seluruh negara bantu petani, nelayan, penternak - Berita Harian, Che Wan Badrul Alias (2008)
Kisah di filem yang memaparkan usaha seorang guru mengajar sekumpulan pelajar bermasalah sehingga berjaya, memperlihatkan sedikit persamaan dalam penghidupan Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Rohani Abdul Karim.