Dapur tak berasap : Budaya yang semakin berkembang dalam masyarakat moden. - Berita Harian, Hasnidarwina Hasim (2009)
"Untuk membolehkan budaya dapur berasap berlansung dalam sesebuah keluarga, budaya memasak di rumah perlu dilakukan sejak awal perkahwinan oleh setiap pasangan kerana ia juga menyumbang kepada keharmonian rumah tangga" - Dr. Ismi Arif Ismail. Ketua Jabatan Pemajuan Profesioanal dan Pendidikan Lanjutan, UPM.