UPM perkenal mesin pasteur cekap dan murah - Utusan Malaysia , Nazrul Azim Sharuddin (2009)
Pempasturan merupakan salah satu proses penting dalam industri makanan atau minuman bagi menjamin produk yang dihasilkan benar-benar bersih dan selamat.