Senario kolej kerjasama : persepsi negatif, syarat kemasukan tinggi punca kurang ikuti program kerjasama IPTA-IPTS - Berita Harian, Rosniza Md Taha (2009)
Melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) menjadi hasrat lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), namun tempat disediakan terhad menjadi faktor utama menghalang mereka menjejakkan kaki ke menara gading itu.