Hubungan persekitaran keluarga dan persekitaran sekolah dengan kecerdasan emosi pelajar bermasalah disiplin - Johari, Noor Hidayah (2011)
Penyelidikan ini bertujuan mengenal pasti hubungan antara faktor-faktor persekitaran keluarga dan persekitaran sekolah dengan tahap kecerdasan emosi dalam kalangan pelajar bermasalah disiplin. Faktor-faktor persekitaran keluarga yang dikaji merangkumi peranan ibu bapa, adik beradik dan keadaan sosioekonomi keluarga, manakala faktor persekitaran sekolah termasuklah peranan guru, rakan sebaya dan keadaan sosiofizikal sekolah. Selain itu, penyelidikan ini turut bertujuan mengenal pasti hubungan antara tahap kecerdasan emosi dengan disiplin pelajar. Dalam konteks kajian ini, faktorfaktor kecerdasan emosi yang dikaji adalah kesedaran emosi kendiri,kemahiran sosial dan pengurusan emosi. Penyelidikan ini telah menggunakan reka bentuk kajian tinjauan deskriptif kolerasi dengan menggunakan instrumen soal selidik FASEEIS yang telah dibangunkan sendiri oleh penyelidik. Persampelan rawak berkluster telah digunakan dalam memilih sekolah manakala persampelan rawak bertujuan pula telah digunakan dalam memilih responden. Kajian ini telah melibatkan 400 orang pelajar yang berumur antara 15 hingga 18 tahun. Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa tahap kecerdasan emosi pelajar adalah sederhana rendah. Terdapat hubungan signifikan yang kuat antara tahap kecerdasan emosi dengan disiplin pelajar dengan nilai r = .422** dengan p = .00 pada aras signifikan p < .01. Walau bagaimanapun, faktor ibu bapa (r = -.013 dengan p = .788), adik beradik (r = 0.01 dengan p = .977), keadaan sosioekonomi (r = .047 dengan p = .346) dan peranan guru (r = -.035 dengan p = .483) telah dikenal pasti tidak memainkan peranan yang signifikan terhadap tahap perkembangan kecerdasan emosi pelajar manakala faktor rakan sebaya (r = .213** dengan p = .00 pada kadar signifikan p < .01) dan iklim sosiofizikal sekolah (r = .315** dengan p = .00 pada aras signifikan p < .01) pula telah dikenal pasti sebagai faktor yang mempunyai hubungan yang signifikan dengan tahap kecerdasan emosi pelajar. Kesimpulannya, ibu bapa, adik-beradik dan guru perlulah berperanan secara lebih efektif dalam memastikan tahap kecerdasan emosi yang sihat dalam kalangan pelajar. Penyelidik juga turut mengutarakan beberapa implikasi dan cadangan kajian lanjutan untuk diaplikasikan pada masa-masa akan datang.