Teknologi tinggi, kreativiti boleh semarakkan kembali kegunaan buluh - Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat (Universiti Putra Malaysia, 2014)
SERDANG, 23 Jan (UPM) – Buluh, bahan yang digunakan secara meluas untuk pelbagai tujuan di negara ini suatu ketika dulu, kini semakin dipinggirkan, kemungkinan kerana wujudnya persepsi bahawa ia tidak memenuhi selera masyarakat moden, tidak mengikut aliran fesyen dan ketinggalan dari segi jenama. Rumput gergasi yang mudah didapati di mana sahaja di Malaysia ini, seolah-olah dilupakan dan tersisih daripada budaya hidup masyarakat tempatan dan di negara Asia lain sejak lebih kurang lima dekad lepas.