Gagasan satu Malaysia perlu formula BM=2T - Utusan Malaysia, Dr. Sharifudin Lubis (2009)
Rupa-rupanya setelah 52 tahun merdeka, Malaysia masih belum benar-benar berjaya menyatukan rakyatnya yang pelbagai kaum. Ia menyebabkan Perdana Menteri, Daruk Seri Najib Tun Razak terpaksa memperkenalkan gagasan Satu Malaysia.