"Doktor" cacing - diiktiraf pakar rujuk utama dalam kajian mengenai nematode di universiti - Berita Minggu, Rohaniza Idris (2009)
Pembabitan Shamsudin Bojang terhadap kajian mengenai cacing bulat, halus dan cacing perosak atau nematode bermula sebaik dilantik sebagai penolong pegawai sains di Fakulti Pertanian Universiti Putra Malaysia (UPM) pada 1983.